Predám stavebný pozemok

Autor: Stanislav Barta | 23.5.2012 o 8:31 | (upravené 23.5.2012 o 8:36) Karma článku: 15,34 | Prečítané:  3281x

Je 23:34, práve som sa vrátil z pracovnej cesty z Vysokých Tatier, z Veľkej Lomnici, kde som bol nafotiť stavebný pozemok, „zmapovať" si terén a získať všetky technické informácie potrebné k predaju. Som plný emócií a chcel by som sa s vami o ne podeliť. Cestou späť do BA, som sa zastavil na večeru na salaši Krajinka, kúsok za Ružomberkom. Mám taký zvyk, keď zavítam do tejto časti Slovenska, zvyknem zájsť do salašu a pochutnať si na slovenských špecialitách. No dnes som zažil šok!!! A to veľmi pozitívny šok! Už pri vstupe do areálu máte pocit klasickej slovenskej dedinky, celej povyrezávanej z dreva. Také slovenské rozprávkovo.

PekáreňPekáreňStanislav Barta

Drevená chalúpka s ceduľkou Pekáreň a pred vchodom babka-ježibaba-pekárka. Kúsok vľavo studnička so žabou „na prameni". O niečo nižšie domček „na stračej nôžke" ešte aj s pavučinami. Ďalšiu krásnu dreveničku zdobí nápis Výroba a predaj syrov, kde sa vás o 20:30 spýta usmievavá dievčina „ čo si želáte?" Keď som ju poprosil o mlieko a žinčicu, vezme papierovú tašku s logom salaša a spolu s úsmevom a účtom vloženým do tašky, mi ju podáva. S ospravedlnením, že nemám drobné 4 centy, mi odpovie „nevadí, dáte mi nabudúce". Krásne gesto a k tomu tá príjemná, uvoľnená atmosféra, po 11 hodinách šichty v jednom uzavretom priestore. Som unesený!

Podobný scenár som zažil o niečo vyššie v reštaurácii. Len čo som si sadol, už stála pri mne servírka a so šarmantným úsmevom sa ma opýtala, na čo by som mal chuť. Zachcelo sa mi bryndzovej pomazánky a samozrejme bryndzových halušiek. Skúsil som ešte nesmelo požiadať o čerstvé kravské mlieko a aké bolo slastné počuť „samozrejme, nie je problém". Ešte som nestihol prísť z WC (ďalší z mojich zlozvykov, vytvoriť si názor na reštauračné zariadenie podľa úrovni na toaletách) a už som mal mlieko aj pomazánku položenú na stole. Mlieko bolo príjemnej izbovej teploty a fantastickej smotanovej chuti a pomazánku som dostal v množstve, že som si musel nechať časť zabaliť. Chlebík bol v gustióznom prútenom košíku, prikrytý pláteným obrúskom. Bol upečený v pekárni u babky-ježibabky J a chutil veľkolepo. Nasledovali bryndzové halušky, presne v momente odloženia príboru do polohy „dojedol som". A tá slaninka, na jazyku sa rozplývajúca, voňavá a zmyselná, mňam. Ak by som mal niekomu popísať ako majú chutiť bryndzové halušky, tak by som jednoducho odpovedal: tak ako v Krajinke. Jednoznačne som sa utvrdil v starom známom kulinárskom fígle: všetko je to o ingredienciách! Akonáhle používate 100% suroviny a pokiaľ možno čerstvé, výsledkom je Delikatesa.

Dokonalý pôžitkársky zážitok. Dokonalá zmes prostredia, živých zvierat, príjemnej, stále usmiatej obsluhy a lahodného jedla. A potom, že nevieme robiť gastronómiu! Stačí len chcieť a mať srdce na správnom mieste. Vždy keď pôjdem okolo, tak sa určite zastavím fyzicky ako aj mentálne pookriať...

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.

TV

Ministrov žiadajú, aby si už neuťahovali z Johnsona

Podporovateľ brexitu s tým nemá problém, podľa Theresy Mayovej je to nedôstojné.


Už ste čítali?